TÜRK HAT SANATININ ŞAHESERLERİ
M.Uğur Derman tarafından hazırlanan kitapta yer alan fotoğrafların çekimi Sami Güner'e aittir.Bu albümde yer alan 67 yazıyla 43 hat sanatkarı okuyucuya tanıtılmış olup; metinlerde miladi tarihlerin yanı sıra hicri tarihlere de yer verilmiştir.Kadim hün-i hat örneklerinin çoğu, o devrin ilim dili olan Arapça ve ebedi dili olan Farsça ile yazılmış; Türkçe numuneler de zamanla çoğalmıştır. Her üç dilden sanat eserleriyle karşılaşacağınız bu albümde, yazıların mealleri de yeni neslin anlayabileceği şekilde verilmiştir.
Ebat: 50x35.
KALEM GÜZELİ
Hazırlayan: Mahmud Bedreddin Yazır, D.İ.B., Ankara 1989, 403 Sayfa, 29 x 20 cm
ŞEVKET RADO TÜRK HATTATLARI
*Koleksiyonluk bir kitap.
XV. yüzyıldan günümüze kadar gelmiş ünlü hattatların hayatları ve yazılarından örnekler. Şömnizli.
34x25 303s
WINNER'S PLATES
Birinci Uluslararası Hat Yarışması, Uluslararası İslam Kültürel Mirasını Koruma Komisyonu (ICPICH) tarafından 1986 yılında ICPICH Sekreterliği ve Yürütme Organı olarak IRCICA tarafından yürütülmüştür. Yarışma, ünlü hattat Hamid Al-Amidi'ye ithaf edilmiştir. (Aytaç), onu anmak ve genç hattatları onun örneğini takip etmeye teşvik etmek amacıyla. Bu daha sonra yarışma programının bir özelliği olarak benimsendi ve yarışmanın her edisyonuna ünlü bir hattatın adı verildi. Bu ilk yarışmaya 32 ülkeden 352 katılımcı tarafından sunulan 1272 başvuru alındı. 18 ülkeden 43 katılımcının sunduğu 62 eser ödüle layık görüldü. Hamid Aytaç'ın ölümünün beşinci yıldönümüne denk gelen 16 Mayıs 1987'de IRCICA'da ödül töreni düzenlendi.
HATTAT AZİZ EFENDİ
Türk hat ekolünün İslâm âlemine yayılmasında büyük hizmetleri geçen, İmâmul- hattâtîn ünvânı ile de anılan Aziz Efendi'nin hayâtı, sanatı, talebeleri ve eserleri 80 renkli levha ve resim ile tanıtılmaktadır.
122 s 24x34
HATTAT MUSTAFA RAKIM EFENDİ
Metin: Süleyman Berk, Kaynak Yayınları, İstanbul 2003, 182 Sayfa, Hard Cover, 30 x 22 cm
TÜRKLERDE YAZI SANATI
İsmayıl Hakkı Baltacıoğlu, Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Yayınları, Ankara 1958, 88 sayfa metin+örnek resimler, 19x28 cm.
RAKSEDEN HARFLER: TÜRK HAT SANATINDAN SEÇME ESERLER
115 s, renkli resimler, Türkçe/İngilizce çift dilli. Faruk Taşkale.
Ünlü ressam Picasso'nun, usta bir hattat tarafından yazılmış istifi gördüğü zaman "işte resim!" diye bağırarak, beğenisini ifade ettiği hat sanatı, ölçülü ve güzel yazı yazmaktan ibaret bir kaligrafi hüneri olarak değil artık günümüzde resim sanatı olarak kabul görmektedir.
SUYUN RÜYASI EBRU
Sırlar âlemini suya yansıtan, aşk dolu, neşe dolu bir sanat olan ebru; yoğunlaştırılmış su yüzeyinde yüzdürülen boyaların kağıda alınmasıyla oluşur. Yüzyıllar önce Orta Asyada başlayan Abru Sanatı, İran üzerinden Anadoluya geldi, Türk Kâğıdı adıyla Avrupaya gitti. Kâğıdın ve Ebru Sanatının geçmişten bugüne tarihî süreci ve ebru ustalarıyla ilgili bilgiler. Geleneksel Ebru Sanatının uygulamasında kullanıla bütün araç-gereçler. Bunların nasıl hazırlandıklarıyla ilgili bilgiler; at kuyruğu ve gül dalından fırça yapımı, topraktan boya elde edilmesi Hazırlanan bu malzelerle nasıl ebru yapılacağı açıklanmıştır. Geleneği olan ebru türleri görsel örnekleriyle verilmiştir. Ebru yaparken karşılaşılabilecek sorunlar, bunların sebepleri ve çareleri adlı bir bölüm de bulunmaktadır. Ebru yapmak isteyen herkese, çocuğa, yetişkine, zanaatkâra ve sanatkâra, ihtiyaç duyduğu bütün temel bilgileri ve bu bilgileri ve bu bilgileri nasıl kullanacağını açıklar. Türkçe olarak yazılan, konusunun en kapsamlı kitabıdır.
155s 33x24.
USTALARLA BULUŞMA
28x23 148 s
SERGİ KATALOĞU / DAVUT BEKTAŞ, AHMED KOÇAK, M. SEMİH İRTEŞ, SEVGİ İRTEŞ YOLDAŞ, TANER ALAKUŞ, EMİNE NAVRUZ.
KEMAL BATANAY
Türk Hat Üstadları serisinin üçüncü kitabı..
Bestekar, Tamburi, Hattat, Hafız Kemal Batanay..
Osmanlı Hattatlar silsilesini son üstadlardından..
Talebesi Muhittin Serin'in vefalı kaleminden..
Ancak bu yazılanlar deryadan bir damla misali söze ve kaleme gelmez koskoca bir ömürden idrakimize aksedenlerdi.
208s 33x24
TURKISH ARTS CALLIGRAPHIC FIGURES
Turkish Arts Calligraphic Figures, Türk Hat Sanatı Örnekleri, Ada Press Özel Baskı Hat Örnekleri. 8 adet farklı baskı. 36x27.
HAKANİ MEHMED BEY'İN HİLYE İ ŞERİFESİ
Hilye nedir? “Hilye-i Saadet”ler, “Hilye-i Şerifler” nasıl ortaya çıktı? “Hilye-i Saadet”in müellifi kimdir? Hilye-i Saadet, insana saadet verir mi? Hakani Mehmed Bey ve Hilye-i Saadet’i.
Hâkānî Mehmed Bey’in, Peygamber Efendimiz’in fizikî özelliklerini anlattığı Hilye-i Saadet’i (Hilye-i Hâkānî) türünün ilk ve en önemli örneği kabul edilen mesnevisidir.
29x22
HAT ÖRNEKLERİ
Hattat Hamid Bey'in Takrizi
Saim Bey tarafından, bir kadirşinas eseri, Hattat Halim'in basılan meşklerini sevinçle gördüm. Benim eserim demektir. Merhuma bezleylediğim emeklerimin mebzül meyveleri, ne yazık ki ufulünden sonra kıy-metli talebesi H. Saim'in eseri himmetiyle meydana geliyor. Kıymetli ta-lebem Halim'e Cenab-ı Hakktan rahmet diler, kardeşim H. Saim'e de bu sahada gösterdiği gayret ve himmetlerini tebrik ve takdis eylerim.
Hattat HAMİD
64 s 16x24
MARBLING (EBRU)
Güzel Desenli Kağıtlar ve Kumaşlar Oluşturmak İçin Tam Bir Kılavuz.
119s 26x25.
OSMANLI HAT SANATI TARİHİ
Hattâtlık, İslâm güzel sanatlarının cazip bölümlerinden biri olmasına rağmen üzerinde az çalışılmış bir sahadır. Son yıllarda bu hususta yazılan yazılar, bir tetkikten ziyade tanınmış Türk hattâtlarını tanıtmaktan ileri gitmemiştir. Buna rağmen bunları küçük görmemek lâzımdır. Bu küçük monografiler ve hattâtlıkla alâkalı makaleler, ileride yapılacak olan geniş tetkiklere faydalı olmaktan hâlî kalmayacaktır. Hat sanatı tarihinin yazılması bazı müşkiller arzetmektedir. Bunların başında, bu sanatı yakından tanıyanların, iyi bilenlerin az oluşu gelmektedir. Çünkü bu sanat, yüzyıllar boyunca devamlı şekilde inkişaf etmiş, muhtelif yazı çeşitlerinde muhtelif ekoller meydana gelmiş, bunlardan bazıları bir müddet yaşadıktan sonra tarih sahnesinden silinmiş, yerlerini yeni gelen ekollere bırakmıştır. Bütün bu değişiklikler, söylemeye lüzum yoktur ki hat sanatının zengin bir muhtevaya sahip olmasına vesile olmuştur. İslâm yazısının değişik türleri, bunların gelişmeleri ve büyük ustaları hakkında kat‘î bilgilere ve neticelere ulaşmak için bu hususta derin tetkiklere lüzum vardır. Bu yüzden doğru, sıhhatli bir hat sanatı tarihi yazabilmek için, bu vazifeyi üstüne alacak kimsenin ya hat tarihiyle alâkadar olmuş bir hattât veya hiç olmazsa çok dikkatli bir hat araştırmacısı olması lâzımdır. Bizce hat tarihiyle alâkadar olmuş olan bir hattât, bu sanatın içinde bulunan ve onu yakînen tanıyan bir kimse olarak en sıhhatli bilgileri ve en doğru hükümleri verebilmek imkânına sahiptir. Bu yüzden araştırıcı nitelikteki bir hattât, her zaman hattât olmayan dakîk bir araştırmacıya tercih edilir. Zira nasıl, bir binanın ne ile, nasıl ve hangi teknikle yapıldığı mimar vasıtasıyla daha iyi anlaşılırsa yazının mahiyeti de hattât tarafından daha kolay ve sıhhatli bir şekilde anlaşılır.
22x28 215s.